miercuri, 25 iunie 2014

Ce trebuie să ştii despre riduri

Ridurile reprezintă rezultate ale procesului de îmbătrânire a pielii, împărţindu-se în două categorii: fine/de suprafaţă şi profunde. În timp ce tatamentele antirid se adresează mai mult primei categorii, ridurile profunde necesită, de cele mai multe ori, tratamente chirurgicale.

De-a lungul timpului, celulele pielii devin din ce în ce mai subţiri, aderând mai puţin între ele, astfel, pielea se subţiază, de asemenea, fapt care are drept rezultat producerea de fisuri în bariera protectoare de sebum.
Toate acestea conduc la uscarea şi la deshidratarea pielii, aspectul de piele lăsată fiind dat de scăderea producţiei de colagen si de fibre de elastină. La îmbătânirea dermei contribuie şi scăderea masei de ţesut adipos din hipoderm. Aceste schimbări, laolaltă, produc neuniformităţile în straturile pielii pe care le numim riduri.

Pentru majoritatea semnelor îmbătrânirii premature este răspunzătoare expunerea la razele ultraviolete ale soarelui. Acesta este responsabil de subţierea şi de formarea unor leziuni în derm si epiderm producând o acumulare anormală de elastină şi descompunerea fibrelor de colagen. Acumularea elastinei are drept efect creşterea producţiei de metaloproteinaze, nişte enzime care, în mod normal, repară leziunile produse de soare, formând colagenul.

Cercetările au demonstrat faptul că acest proces nu funcţionează întotdeauna, iar uneori se întâmplă reversul, adică metaloproteinazele sunt responsabile de descompunerea colagenului.
Ridurile apar odată cu repetarea acestor imperfecţiuni din funcţionarea mecanismelor de protejare împotriva razelor solare.

Colagenul reprezintă o proteină foarte stabilă din organismul uman, iar celulele de colagen se păstrează fără să fie înlocuite timp de 30 de ani, după care se descompun. Formarea ridurilor este rezultatul colagenului fragmentat rămas în urma acestui proces. Mai mult, acest colagen fragmentat este responsabil de tumefierea cu o mai mare uşurinţă a pielii, o altă caracteristică a pielii îmbătrânite.

Radicalii liberi sunt nişte molecule instabile de oxigen care deţin un sigur electron în loc de doi. Electronii stau în perechi, aşadar electronul radicalului liber trebuie să ia electroni de la alte molecule. Procesul acesta dăunează bunei funcţionări celulare, alterând materialul genetic. Radicalii liberi au ca efect formarea ridurilor prin intermediul activării metaloproteinazelor care descompun colagenul. Fumatul, poluarea şi expunerea la razele solare nocive sunt câţiva dintre factorii care iniţiază efectul radicalilor liberi.

Chiar dacă ridurile par doar un simplu semn al îmbătrânirii, modificările pielii nu trebuie ignorate, iar ceea ce credeam ca e doar un semn al trecerii anilor, poate sa fie un melanom sau un alt tip de cancer al pielii. În ceea ce priveşte fumatul, nu este un secret ca acest obicei nociv dăunează pielii, îmbătrânind-o. Studiile realizate la microscop au demonstat faptul că apariţia ridurilor feţei la persoanele care fumează are loc la vârste timpurii. Aşadar, fumătorii prezintă riscuri mai mari de dezvoltare a ridurilor profunde decât persoanele nefumătoare.

Soluţiile împotriva ridurilor sunt multiple, în prezent, printre acestea numărându-se creme hidratante, vitamina C şi antioxidanţi, creme cu acid retinoic, acidul glicolic şi cel lactic etc. Suprafaţa pielii poate fi refăcută şi cu ajutorul laserului sau alte proceduri cosmetice cum ar fi peeling-ul chimic, dermoabraziune, utilizarea botoxului sau intervenţii chirurgicale precum liftingul facial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu