miercuri, 30 iulie 2014

Pregătirea pentru intervenţia de blefaroplastie şi recuperarea postoperatorie

Chirurgia pleoapelor sau blefaroplastia reprezintă o soluţie pentru eliminarea ridurilor, a cearcănelor şi a pleoapelor lăsate, reîntinerind chipul. Află tot ce trebuie să ştii despre pregătirea pentru o astfel de intervenţie şi despre perioada de recuperare în urma acesteia.

Înainte de procedura de blefaroplastie

Blefaroplastia are un rol atât funcţional, cât şi cosmetic, scopul acesteia fiind remodelarea pleoapei superioare şi/sau a celei inferioare, îndepărtarea ţesutului în exces şi susţinerea muşchilor şi a structurilor din jurul acestora.

Procedura este necesară în următoarele cazuri:

  • Deasupra pleoapei superioare se observă un exces de piele
  • La nivelul pleoapei superioare, pielea are un aspect lax, dând chipului un aspect obosit
  • Pleoapele par umflate
  • Sub ochi se observă pungi, cearcăne, riduri fine sau exces de piele
  • Sprâncenele au un aspect căzut

În general, pacienţii solicită intervenţia după vârsta de 40 de ani, însă, uneori, există situaţii când este nevoie de blefaroplastie pentru ambele pleoape chiar şi în jurul vârstei de 35 de ani.
Pentru a fi evitate posibile complicaţii, este recomandată abstinenţa de la nicotină cu cel puţin 3 săptămâni preoperator. Nicotina acţionează asupra vaselor mici de sânge pe care medicul estetician se bazează pentru o vindecare cât mai rapidă şi fără complicaţii. La pacienţii fumători, aceste vase sunt ocluzionate, de aceea renunţarea la ţigări înainte de procedura chirurgicală va ajuta foarte mult ţesuturile în regenerarea lor.
Consultaţia dinaintea blefaroplastiei este esenţială, fiindcă pacientul are ocazia de a explica medicului chirurg tot ce doreşte să schimbe cu privire la ochii săi. Consultaţia va consta într-un examen obiectiv şi un istoric al bolii, aşadar este recomandat ca pacientul să ştie exact bolile pe care le-a avut sau le are, medicamentele pe care le consumă şi să aibă asupra sa toate reţetele de la oftalmolog.
După ce esteticianul stabileşte împreună cu pacientul o anumită procedură, acestuia i se vor da instrucţiuni exacte cu privire la medicaţie, fumat, alimentaţie sau, în cazul femeilor, la machiaj.

Perioada de recuperare în urma unei blefaroplastii şi efectele operaţiei

Recuperarea după blefaroplastie durează înte 5 şi 7 zile, firele de sutură fiind îndepărtate dupa 5 zile de la operaţie. Timpul de recuperare depinde de amplitudinea şi de tipul intervenţiei, totodată, de reacţia individuală a organismului.

În primele 24 de ore postoperator se recomandă aplicarea unor comprese reci în vederea limitării fenomenelor inflamatorii periorbitale. Imediat după operaţie este normal un uşor disconfort, contuzie sau edem, lăcrimare sau senzaţia de uscăciune a ochilui, însă toate aceste efecte dispar, in primele zile. Majoritatea pacienţilor se întorc la locul de muncă la 7 zile de la intervenţia chirurgicală.

La un pacient sănătos, fără boli cronice, în cazul unei blefaroplastii superioare şi inferioare, este recomandată evitarea eforturilor fizice moderate sau intense timp de o săptămână. De asemenea, trebuie evitată expunerea la razele solare şi este recomandată respectarea tratamentului medicamentos prescris de medicul estetician.

Cicatricile vor fi nedetectabile, fiindcă inciziile se fac în zone care nu sunt la vedere, astfel: incizia pentru pleoapa inferioară se face sub gene, iar cea pentru pleoapa superioară,in santul ei. Este important de reţinut faptul că blefaroplastia nu afectează cu nimic vederea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu