marți, 2 septembrie 2014

Cele mai frecvente întrebări privind intervenţia de remodelare a urechii (otoplastia)

Operaţia la nivelul urechii are drept scop corecţia urechilor externe proeminente sau a celor mari. Otoplastia poate corecta imperfecţiuni sau anomalii ale urechilor, mai ales la copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani. Iată care sunt răspunsurile la cel mai frecvent întâlnite întrebări despre intervenţie:

Otoplastia este o intervenţie dificilă ?

Dificultatea intervenţiei de remodelare a urechii este, de multe ori, subapreciată. În cadrul plănuirii operaţiei, există mai multe detalii relevante care trebuie luate în considerare, înainte de începerea corectării propriu-zise.

Ce afecţiuni ale urechii pot fi corectate în cadrul unei otoplastii?

Operaţia de corecţie a urechilor poate „repara” orice imperfecţiuni, de asemenea, lobii zimţaţi, prea scurţi sau prea lungi. Alte probleme care pot fi rezolvate sunt::

    • „urechile pleoştite” – partea superioară a urechii este pliată, căzând în faţă

    • „urechile în cupă” – urechile externe sunt anormal de mici

    • „urechile în formă de scoică” – pliurile urechilor sunt şterse

Cum se realizează intervenţia chirurgicală şi cât de vizibile vor fi cicatricile?

Operaţia se va planifica în funcţie de deformările care se doresc a fi remediate. Pentru obţinerea unui aspect optim, anumite părţi pot fi transformate, mutate, înlăturate sau umplute. Procedura se practică, de obicei, sub anestezie locală cu sedare, însă, în anumite situaţii se preferă anestezia generală. Operaţia durează între 1 şi 2 ore, durata intervenţiei variind în functie de situaţie.

Incizia se practică în spatele urechii, pielea şi cartilajul în exces fiind înlăturate. Cicatricile vor fi ascunse vederii în piurile naturale ale pielii. Uneori, poate fi necesară o incizie chiar pe suprafaţa externă a urechii, pentru corectarea anumitor deformări, însă scopul chirurgului estetician este acela de a camufla orice urmă a operaţiei în vederea obţinerii unei urechi armonoiase şi sănătoase.

Otoplastia poate împiedica creşterea normală a urechii?

Până la vârsta de 6 ani, urechile ating 85% din lungimea şi 95% din laţimea lor totală. Mai mult, urechile pot creşte normal şi după ce au suferit o intervenţie chirurgicală, aşadar, copiii pot suporta operaţia de corecţie fără probleme.

Intervenţia de corecţie a urechilor poate avea loc ambulator?

Dacă otoplastia este efectuată sub anestezie locală, se poate părăsi spitalul în aceeaşi zi, iar, în cazul în care operaţia se efectuează sub anestezie generală, acest lucru este posibil, de asemenea, însă doar cu condiţia ca intervenţia să fi fost făcută devreme, dimineaţa.

Care sunt complicaţiile ce pot surveni?

În cazuri foarte rare, poate apărea o infecţie locală sau un hematom sub piele care necesită drenaj.

Ce efecte adverse poate avea operaţia?

În urma otoplastiei, poate apărea tumefiere sau durere, cazuri în care medicul va prescrie pacientului antialgice. De asemenea, poate apărea şi o senzaţie temporară de amorţeală a urechii.

Ce implică recuperarea după o astfel de intervenţie?

Postoperator, se aplică un bandaj compresiv la nivelul urechii pentru protecţia operaţiei, recomandându-se odihna la domiciliu pentru circa o săptămână.

Care sunt rezultatele operaţiei, în timp?

În cazul unei intervenţii corecte şi reuşite, rezultatele sunt excepţionale şi permanente. Doar în cazul apariţiei unor complicaţii ce determină pierderea formei, va fi necesară o altă intervenţie de corecţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu